Kako se čisti nakupljen cache iz browsera

Prvo šta je keš? To su podaci koje aplikacije i sistem privremeno memoriše i služi za brži rad programa i samog sistema. Na primer učitana stranica sa interneta se privremeno memoriše u sistem i sledeći put kada se otvori učitava se brže. Ali ako je programer promenio neku stavku na toj strani ne može se videti dok se ne očisti baš taj keš. Ili neki koji gledaju filmove online imaju problem da puste neki drugi film jer imaju puno zauzetog keša i dovodi do sporijeg rada. Zato je povremeno dobro očistiti keš.

Koristiću na ovom primeru browser Chromium a ostali su dosta slični za čišćenje keša. Da krenemo: u gornjem desnom uglu kliknite levi klik na tri tačkice vertikalno postavljene. To je customize i izaberite opciju settings:

Idite na dole dok ne vidite opciju advanced i kliknite na nju:

Sada se otvaraju dodatna podešavanja, idite na dole i dalje dok ne vidite – clear browsing data:

To je ono što nam treba. Levi klik na clear browsing data nam otvara sledeći prozor:

U polju gde je obeleženo – the last hour – ili zadnji sat treba izabrati – the beginning of time – ili od početka vremena. To znači da obriše sav keš od početka korišćenja jer nema potrebe da nam toliki keš stoji u sistemu. Proverite za svaki slučaj da vam nije čekirano polje – passwords – da ne bi obrisali i šifre ako ih čuvate u browseru (što nije moja preporuka). Sada je potrebno samo kliknuti na – clear browsing data – i to je to. Ugasite taj prozor sa podešavanjima i nastavite surf 🙂

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ostavite komentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 PC SERVIS-ER