Šifra “hard to brake” – kako se zaštititi

Skoro sam imao slučaj zaboravljene šifre na jednom uredjaju, plakanja i kukanja kako uredjaj ne moze da radi,”Samo mi to reši!”. Uzmem uredjaj i naravno šifra : 123456!!! Vreme utrošeno: 20 sekundi! Čak i jednom amateru kada malo progugla “default” šifre za kratko vreme je pronadje. Da se razumemo nešto – ni jedna šifra nije bezbedna ali zato ne moramo olakšavati posao nazovimo ih hakerima. Da bi šifra bila “hard” i teža za probiti može se uz par caka:

– ako je unos polja minimalno 8 jedno slovo, znak ili broj znači mnogo, broj kombinacija šifre se drastično povećava a samim tim je teže i probiti, stavite bar 9

– izbegavajte imena ljubimaca, vas i vaše porodice, datume rodjenja, imena kola, mesto stanovanja i slično

– ne vezujte sve naloge za jednu email adresu (facebook, instagram, online banking, twitter…)

– nikako staviti default sifre kao na primer: admin, 123456, administrator, korisnik i slično

– šifre za više naloga društvenih mreža i slično ne treba da budu iste jer ako provale jedan nalog odoše svi

– ne memorisati šifre u browser-u radi bržeg ulaska jer vreme potrebno da se vidi šifra iz njega je veoma mala ( o tome kako videti šifre iz web pregledača u narednom blogu )

– izbegavati logovanje na javnim mrežama,kod komšija i prijatelja a ako baš morate budite sigurni da niste zapamtili šifru ili ostali ulogovani (mada ako ima neki špijunski program instaliran dzaba vam sve)

Kako izabrati koju šifru postaviti?

Recimo kombinacija reči, par brojeva i strane reči bila bi sasvim jaka, staviti poneko slovo veliki karakter ili ubaciti umesto slova A znak @ kao na primer : pro20zorcat17 ili Vr12tMoj01Roses ili mOj@neW2@17caR. Hakeri koriste takozvane world liste sa raznim kombinacijama šifri. Igrajući se tako malo sa time primetio sam da ni jedna world lista koja se može naći na netu, ne sadrži kombinaciju naše reči, brojeva i strane reči tako da bi bar za sada bilo idealno postaviti takvu jednu šifru na wifi ruter pošto su oni prvi na udaru tih world listi.

Toliko za sada o 123456. Stay safe. Pozdrav.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 komentara na “Šifra “hard to brake” – kako se zaštititi”

Ostavite komentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 PC SERVIS-ER