Pravljenje particija za instalaciju Linux-a

Pri instalaciji Linuxa može da se izabere da se automatski naprave particije bilo da imamo Windows i Linux u dualboot varijanti ili samo Linux. Ali nije loše da se zna i druga opcija ili “something else”. Želeo sam na primer da testiram drugi Linux, pokrenuo instalaciju, obrisao sve stare Linux particije i napravio nove za novi Linux.

Znači kada se dodje do onog dela gde vas pita gde želite da bude Linux izabere se opcija “something else” i u sledećem prozoru pravimo particije i ujedno ih podešavamo za rad. Pod uslovom da ste već obrisali particije tj oslobodili prostor za rad možemo krenuti dalje.

Prvu particiju pravimo veličine 4 GB ( uz pretpostavku da nemate neki prastari računar ) podešavamo je da bude “primary” i swap area”. Detalji su prikazani na sledećoj slici:

bst

Sledeću particiju pravimo da bude 20 GB, postavljamo je kao “Logical”, Use as kao “Ext4″ a u polju Mount point postavljamo znak ” / “. Kako to izgleda pogledajte na sledećoj slici:

dav

Ostaje nam da podesimo još jednu particiju “home”. Ona može da vam zauzme sav preostali prostor na hard disku. Tu će vam se nalaziti svi podaci pa je i preporuka da bude što veća. Podešavanja su ista kao za prethodnu osim Mount point gde treba postaviti “Home”. Kada to uradite dobijate tri particije za Linux kao na sledećoj slici. Sda1 i sda2 su moje ntfs particije gde mi se nalazi Windows ( da ne bi došlo do zabune 🙂 )

dav

Windows sistem je još tu i radiće bez problema ako ga imate instaliranog kao ja u ovom slučaju. Završite dalje instalaciju Linuxa i prilikom restarta možete da odaberete da li želite Windows ili Linux kao i do sada. Pozdrav.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

1 komentar na “Pravljenje particija za instalaciju Linux-a”

Ostavite komentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 PC SERVIS-ER