RANSOMWARE – Vratite podatke

Veliki problem koji preti je upravo Ransomware. Šta je to? Vrlo opasan malver koji kada vam uđe u računar kriptuje podatke i zatim dobijate od hakera uputsvo kako da mu uplatite pare da bi dobili vaše podatke nazad.

Mnogo njih je već bilo zaraženo sa njim a najveći problem su firme od kojih su neke i morale da plate određenu svotu novca hakeru za vraćanje podataka.

Neću sada pišem način o tome kako ste se zarazili, ono što je bitno je da je već tu i kako da vratimo podatke nazad.

Prva stvar – NE Ativirus i NE Antimalware program. Tako ćete izbrisati i virus i sve podatke koje je kriptovao. Moja preporuka je da izvadite taj HDD sa podacima i priključite ga na neki drugi računar koji ima zaštitu (Malwarebyts) pa sa njega krenuti…

Isto bitno – ako vidite da vam je neki dokument u folderu zaključan ili dokumenti nemojte kliktati svuda jer će vam u tom slučaju zaključavati sve gde god kliknete tj svaki dokument,sliku…

Probajte ovako – postoji besplatan program koji enkriptuje podatke koji su zaključani sa ovim extenzijama: .djvu, .djvuu, .udjvu, .djvuq, .djvur, .djvut, .pdff, .tro, .tfude, .tfudeq, .tfudet, .rumba. 

Program se zove STOPDecrypter i vrlo dobro radi, ima veliki procenat uspešnosti u vraćanju podataka. Kada ga pokrenete izgleda ovako:

Zatim je potrebno kliknuti na Select Directory gde vam se otvara prozor da izaberete direktorijum sa podacima koji su zaraženi i koje hoćete da vratite nazad. Uradite to i zatim kliknite na – Decrypt.

Kada program završi u folderu će se naći svi podaci koje je uspeo da prepravi tj ako je slika biće primer : vasaslika.jpg i fajl koji je kriptovan vasaslika.RUMBA.File. Primer na slici:

Prebacite sada svoje podatke koje ste uspeli da vratite u neki novi folder i pokrenite antimalware i zatim antivirus da bi očistili sistem skroz ( preporuka Malwarebyts).

Program STOPDecrypter možete preuzeti na sledećem linku :

https://download.bleepingcomputer.com/demonslay335/STOPDecrypter.zip

Jako je važno da čim primetite kriptovane podatke skinete ovaj program i pokrenete jer ćete tako uspeti veliki broj podataka da vratite.

Srećno.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

1 komentar na “RANSOMWARE – Vratite podatke”

Ostavite komentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 PC SERVIS-ER