Sakrijte dokument i postavite šifru – Linux

Ponekad je potrebno da zadržimo jedan deo samo za sebe i sakrijemo od očiju drugih. Recimo da imate neki dokument u koji ste uneli sve vaše šifre, bankovne račune, kartice, mejl… Taj dokument bi bilo idealno sakriti od pristupa drugim licima.

U Linux-u se to radi vrlo jednostavno. Potrebno je samo dodati tačku ispred imena dokumenta, npr. “.dokument” ili kao na primeru na slici “.sync.ffs_db”

Znači desni klik na dokument, izaberete – rename- i dodajte tačku ispred imena dokumenta. Primetićete da vi još uvek vidite dokument 🙂 Izađite iz foldera i uđite ponovo u njega i … 🙂

Kako sada videti skrivene dokumente? Još lakše. U meniju izaberite opciju – View i kliknite na – Show hidden files i to je to. Ako želite ponovo da se ne vide ponovite zadnji korak.

Još jedna korisna opcija je da dokument kompresujemo-zapakujemo i postavimo šifru na njega. Postupak je vrlo lak i brz:

Izaberite dokument koji želite da šifrujete, kliknite desni klik na njega i zatim na – Create archive. Otvara vam se prozor gde prvo treba da izaberete posle imena dokumenta .ZIP (to je format kompresovanja), kliknite na – Other options – i posle toga u polje – Password – unesite željenu šifru. Kliknite na Create i to je sve:

Od sada svako ko bude želeo da otvori ovaj fajl prvo će mu biti tražena šifra koju ste postavili. Korisno zar ne 🙂

I još nešto… Možete i ovaj fajl da uradite “Rename” i postavite tačku ispred imena da bi i njega sakrili….

Pozdrav 🙂

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ostavite komentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 PC SERVIS-ER