Kako prebaciti tastaturu na drugi jezik – Linux Lite

Pisao sam ranije o raznim distribucijama Linuxa koji su vrlo jednostavni za rad i prelazak sa Windowsa na njih je zaista lak. Koristim Linux Lite pa ću ovde pokazati kako ubaciti pored engleske tastature i drugu koja nam je potrebna. Za one koji žele da vide ili skinu ovaj Linux mogu to da urade ovde: Linux Lite

Prvo što treba uraditi je desni klik na donji deo panela (toolbar) biramo – panel pa – add new items (levi klik). Otvara nam se prozor u kojem treba pronaći opciju – Keyboard Layouts:

Kada izaberemo Keyboad Layouts (levi klik miša na njega) pritiskamo taster – Add a zatim – Close da bi zatvorili prozor. Primetićete u donjem desnom ćošku da se pojavila zastava sa jezikom koji trenutno koristite. Kliknite desni klik na zastavu a zatim izaberite opciju – Keyboard settings. Otvorio nam se prozor za podešavanje tastature u kojem treba da izaberemo tab – Layout:

Čekirano polje u kojem piše – Use sistem defaults je potrebno isključiti, znači kliknite na kvakicu u malom kvadratiću da nestane i sada imamo otvorenu opciju da dodamo jezik koji nam treba. To radimo levi klik na dugme – Add:

Sve što treba sada uraditi je izabrati jezik koji želimo, na mali krstić kliknite levi klik dobijate još opcija za tastaturu npr ćirilicu ili latinicu, izaberite šta hoćete i potvrdite sa – OK. Zatvorite prozor sa – Close. Kada želite da menjate tastaturu radi lakšeg kucanja tj da prebacujete sa jezika na drugi idite na zastavicu u ćošku i sa levim klikom birajte potrebno. Možete ubaciti Layouta koliko želite. Znakovi na tastaturi su takodje gde se nalaze ako odaberete pravi Layout. I to je to. Pozdrav.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ostavite komentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 PC SERVIS-ER