Zaključajte vašu WiFi mrežu!

Ako imate otvorenu Wifi mrežu rizikujete mnogo. To znači da bilo ko može da se konektuje na vaš Wifi, uzima vaše podatke, prati šta sve radite, ubacuje viruse, briše podatke, zauzima protok interneta i još milion drugih stvari… Može i da vam promeni šifru vaše Wifi mreže pa se ni vi sami ne možete konektovati na sopstvenu mrežu (što sam imao dosta slučajeva – igrali se klinci iz komšiluka pa zaključali Wifi da samo oni koriste).

Ovde ću vam pokazati kako da pristupite vašem ruteru, promenite naziv WiFi mreže i postavite šifru.

Sledeći primer je naveden za Kopernikusov ruter Netis ali je princip isti i za druge modele.

Postupak:

Prvo što treba uraditi je pronaći IP adresu rutera. Po defaultu bi trebala da bude – 192.168.1.1 pa je možete odmah i probati kucajući je u browseru. Ako vam otvori stranicu gde zahteva user i password to je to ili uradite sledeće:

  • na Windowsu idite na -start – u polje za pretragu ukucajte cmd i kliknite na njega. Otvoriće se command prompt. U njemu ukucajte – ipconfig i dobićete listu gde se nalazi i traženi IP
  • Ili okrenite ruter i ispod bi trebalo da piše njegova IP adresa kao i user i pass za logovanje na njega.

Otvorite vaš browser (Mozzila, Opera, Chrome..) i ukucajte – 192.168.1.1 ili IP adresu koju zahteva ruter. Otvoriće se prozor kao na slici ( Telekomov ruter koristi user/pass – telekom/telekom – kliknite enter i tu ste):

Ako nije čekirajte DHCP kao na slici, pod SSID ukucajte ime Wifi mreže kako želite, Security čekirajte Enable i u polje Password treba uneti šifru koju želite. Kliknite na Save i to je sve.

Bićete diskonektovani sa mreže naravno pa kada vas bude vaša WiFi mreža pitala za šifru unesite novu koju ste postavili.

Moja preporuka što svakako treba uraditi:

Kada završite ova podešavanja u desnom gornjem ćošku kliknite na Advanced. Otvara se prozor gde sa leve strane treba kliknuti na – System Tools i zatim na – Password. Slika:

Setite se da ste se logovali na Netis ruter i bez šifre! Svako ko vam je na mreži može to uraditi. Nikako ne treba ostavljati po defaultu podešavanje rutera. Zato menjamo! U polje Current Password ne kucamo ništa (jer postojeće šifre nema), polje New Username ukucajte recimo vaš nadimak, polje New Password ukucajte novu šifru za ulazak i u polje Confirm New Password ponovite tu šifru. Zapišite je na papir i u fioku 🙂 Potvrdite izmene na Save. Sledeći put se logujete na ruter sa novim user i password-om koji ste postavili.

Što se tiče šifara nikako ne stavljajte admin,12345678 i ostale gluposti jer to je isto kao i da nemate šifru. O tome kako postaviti šifru sam pisao ovde:

http://pcservis.in.rs/hard-to-brake/

Stay safe 🙂

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 komentara na “Zaključajte vašu WiFi mrežu!”

    1. Probaj da podesiš enkripciju, idi na advanced-wireless. Encryption Type : stavi-TKIP & AES a Key Mode : stavi ASCII.

Ostavite komentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 PC SERVIS-ER